STVORITI BREND - POSTATI TREND

                                            NAŠA VIZIJA                                                                           

Učiniti Mandalinu jedinstvenim i prepoznatljivim brendom vrhunskog obiteljskog i timskog turizma te ručno izrađene različite vrste funkcionalnih proizvoda na bazi autohtonih sorti višnje i badema.

NAŠA MISIJA

  • proizvoditi zdravo, održivom upotrebom tla i samo onoliko koliko nam zemlja moze dati rado
  • korištenjem suvremene tehnologije od izvrsnog biološkog potencijala lokalnih i autohtonih  sirovina započeti sa stvaranjem funkcionalnih proizvoda.
  • stvarati dodanu vrijednost pružanjem visoke razine turističkih usluga i razvojem novih turističlkih proizvoda i perspektiva
  • pratiti i kreirati  i graditi novi trend održivog turizma tzv „Timski Turizam“ - tjedni ili vikend turizam za obitelji ili grupe ljudi koji žele živjeti svoje vrijeme u potpunosti 
  • povezivati se i surađivati sa drugim lokalnim gospodarstvima te pomoći razvoju zajednice kako bi Donji Proložac ostao pozeljno mjesto za život.

Obiteljsko poljoprivreno gospodarstvo (OPG) 

Na 1 hektaru površine podignut je voćnjak, kao osnovne kulture zasađena su stabala višnje Maraske (Prunus cerasus var. Marasca, 280 stabala), stabala kasnocvatućih badema (Prunus amygdalus 80 stabala). Upravo te kulture i predstavljaju okosnicu razvoja poljoprivredne proizvodnje ovog gospodarstva. Pored osnovnih kultura zasađene su i druge autohtone sorte trešnje, smokve, nara, dunje, šljive, oraha, grožđa, jabuka i marelice.

Kao bi se ispunio glavni imperativ, zdrava proizvodnja, pažljivim odabirom sorti, uzgojenim u optimalnim agroekološkim uvjetima, sačuvan je savršen autohtoni pomološki izgled plodova, osigurana optimalna rodnost i trajnost plodova.

Zbog ekoloskog nacina uzgoja i zastite, količine plodova i proizvoda su ograničene. Zato je naglasak proizvodnje stavljen na izvrsnost u kvaliteti, a  uvodenjem funkcionalnih proizvoda  i maksimalnu iskoristivost plodova.

Urod se bere ručno, pregledava i čisti kako bi na prodaju ili preradu otišli zdravi plodovi bez lišća. U roku 12 sati od berbe započinje prerada. Stoga su dobiveni proizvodi kvalitetni, odličnih organoleptičkih i kemijskih karakteristika. Osnovni proizvodi OPG Mandalina su voćni sirupi, džemovi, vino od višnje i liker od višnje (višnjevac), a u pripremi je proizvodnja funkcionalnih proizvoda

Višnja maraska (Prunus cerasus var. marasca) autohtona je hrvatska sorta višnje čiji uzgoj na području Dalmacije ima tradiciju dužu od 500 godina. Višnja maraska, pored vinove loze, možda najbolje od svih namirnica simbolizira cijelu regiju u kojoj raste i uzgaja se kao lokalna, autohtona sorta višnje. Od 2013. godine Dalmatinska maraska, odnosno maraška, nosi oznaku izvornost dodijeljenu od strane  Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Višnja maraska bogata je ugljikohidratima i bjelančevinama te mineralima kao što su kalcij, fosfor, željezo, kalij, magnezij i selen. Također, sadrži vitamine topive u vodi (vitamin C i vitamini B skupine) te vitamine topive u mastima (vitamini A, E i K). Osim toga, maraska sadrži i brojne esencijalne biološki aktivne sastojke s povoljnim učincima na zdravlje.

Badem je vrlo hranjivo, energetski bogato, te cijenjeno i traženo voće na tržištu. Sadrži vitamine, bjelančevine, ugljikohidrate, kvalitetne masnoće, mineralne i aromatične tvari. Naše sorta ima stabla srednje bujna i razgranata. Cvatu kasno, dozrijevaju srednje rano (rujan-rani listopad), visoke energetske vrijednosti i posebne ugodne arome. Badem se široko primjenjuje u prehrambenoj industriji, najviše u konditorskoj, proizvodnji čokolade, kolača, sladoleda, farmaceutskoj industriji, kozmetici.

Kontaktirajte nas

Saznajte više o našem OPG-u i našim kvalitetnim proizvodima. Slobodno nas kontaktirajte, na sva pitanja rado ćemo vam odgovoriti.